کاظم جلالی: درخواست اشد مجازات برای رهبران جنبش سبز «موضع مجلس» بود نه «موضع من»
منتقدان اصلاحطلب جلالی میگویند «او علیه میرحسین موسوی و مهدی کروبی در صحن علنی لعن گفته و خواهان اشد مجازات برای آنها شده است.»
«کاظم جلالی» نماینده آرام و پرکار چهار دوره مجلس، دیگر «حاج کاظم» سابق نیست، همان پسر روستایی و کشاورز زاده که از ۱۴ سالگی در جبهه بود و آنطور که در صحن علنی مجلس به رسایی گفته بود نه رانتی دارد و نه پشتیبانی جز خدا.
او در مجلس نهم و در اوج اختلافات اصولگرایان بزرگترین فراکسیون این طیف را تاسیس کرد تا یاران علی لاریجانی را برای ریاست مجلس ساماندهی کند و فرصت را از حدادعادل که برای ریاستجمهوری خیز برداشته بود، گرفت تا این روزها تبدیل به سوژه عکس و کارتون و گزارش اصلاحطلبان و اصولگرایان شده، از سویی محمدرضا تاجیک مشاور وزیر دولت اصلاحات کمپین به «کاظم جلالی رای نمیدهیم» راه اندازی میکند و آنطور که خبرگزاری تسنیم، رسانه منتسب به سپاه پاسداران گزارش داده، محمدرضا عارف هم دل خوشی از حضور او در لیست ندارد و کار حتی به مشاجره با محد خاتمی هم رسیده، با این حال حاج کاظم برای بیان نظراتش از هیچ فرصتی فروگذار نمیکند، آنچنان که نقوی حسینی که سابقه حمله به همایشهای اصلاحطلبان در ورامین را دارد -همان همایشی که عمامه از سر موسوی لاری افتاد- به خبرنگاران گفته است «آنان که در لباس اصولگرایی اصلاحطلب بودند امروز دستشان رو شده است.» این در حالی است که منتقدان اصلاحطلب جلالی میگویند «او علیه میرحسین موسوی و مهدی کروبی در صحن علنی لعن گفته و خواهان اشد مجازات برای آنها شده است.» اما ماجرا چیست و کاظم جلالی کیست؟ او اصلاحطلب است یا اصولگرا؟
مرداد سال ۸۸
ماجراهای حوادث پس از انتخابات هنوز خط قرمز است، با این حال کهریزک هم به باقی ماجراها اضافه شده و حالا مجلس کمیسیون ویژهای تشکیل داده تا ماجرا را پیگیری کند. کاظم جلالی یار نزدیک لاریجانی سخنگوی کمیسیون شده، اما ابوترابیفرد رضایتی از پیگیریها ندارد و اکثریت اعضای کمیسیون ویژه تمایلی برای خواندن گزارش در صحن مجلس از حوادث کوی دانشگاه و کهریزک ندارند، اما جلالی که از اولین افرادی بوده که پس از حادثه کوی با دانشجوها صحبت کرده حالا به شدت پیگیر ماجراست، او اولین فردی بود که از تریبون رسمی مجلس اعلام کرد «در کهریزک قصور و جنایت صورت گرفته است.» با این حال به سبب گزارشی که ابوترابی در مجلس قرائت کرد و به نظر وی کامل نمیآمد، از این سمت استعفا کرد. هر چند بعدها در واکنش به حکم مرتضوی گفته بود: «برای پرونده مرتضوی، مجلس گزارش منصفانهای به قوهقضائیه ارائه کرده و بیش از این از مجلس کاری برنمیآمد.» اما آنچه که هیچ وقت رسانهای نشد، این بود که جلالی با آسیب دیدگان کهریزک دیدار داشت و دیداری هم با رییس مجلس برای آنها ترتیب داد و آنطور که یکی از این حادثه دیدگان میگوید جلالی پس استماع آنچه بر جوانان در بازداشتگاهی که ویژه اراذل و اوباش بوده با چشمانی اشکبار از اتاق خارج شده است. یکی از خبرنگاران پارلمانی هم برای جلالی در سایت جمهوریت دلنوشتهای را برای وی نوشته است.
دی ماه ۸۸
مجلس خواهان اشد مجازات برای «رهبران جنبش سبز» است، این موضع مجلس در برابر کاندیداهای انتخابات ۸۸ است، دو کاندیدایی که ماجرای حضورشان در خیابان پس از گذشت ماهها هنوز برای هواداران آن عادی نشده است. حاج کاظم اصولگرا گویا با اصلاحطلبان نه تنها خصومت نداشته بلکه در مواقع حساس به یاری آنها شتافته و آنطور که فیلمها و گزارشها حکایت میکند او همانند مطهری خواهان محاکمه برای سران فتنه از هر دو طرف شده و «موضع مجلس» و نه موضع شخصی خود را «اشد مجازات» برای سران فتنه! دانسته است. او قانون شکنی را فتنه دانسته و میگوید هر کس خارج از قانون عمل کند، باید مجازات شود.
او در سخنرانی اخیر خود در یادواره شهدای گرگان هم با عبارتی معروف، اذهان عمومی را به سمت گره سیاست داخلی یا موضوع «حصر» برد و گفت: «به فرموده امام آنها که توانایی اداره یک نانوایی را ندارند بر انقلابیون سخت میگیرند.» بعد هم افزود: «آقایان حلقه را اینقدر تنگ نکنید که حتی علی لاریجانی که از السابقون اصولگرایی است در حلقه شما جایی نداشته باشد.»
بهمن ۸۹ تا اواخر ۹۰
پوتین به ایران سفر و با رهبری دیدار کرد. نظر رهبری درباره پرونده هستهای یک عبارت بود: «قابل مذاکره است». پوتین در بازگشت به روسیه این خبر را به طرف آمریکایی داد و قرار شد وزیر خارجه روسیه به ایران بیاید. او در دیدار با احمدینژاد این عبارت را شنید: «آنچه آقا فرمودند یک تعارف دیپلماتیک بود.» وزیر خارجه بدون دیدار با رهبری تهران را به مقصد کشورش ترک کرد و در نهایت چند ماه بعد روسیه علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل رای داد. کاظم جلالی اما از اوضاع ناراضی بود، به همین جهت دیداری را با احمدینژاد ترتیب داد و برای او عواقب رفتن پرونده یک کشور به شورای امنیت سازمان ملل را شرح کرد، اما پاسخی که شنید بسیار عجیب بود. احمدینژاد به او گفت: پرونده هستهای تمام شد، بیایید با هم به فکر مدیریت دنیا باشیم!
جلالی آنقدر ماجرا را حساس دید که اینبار در صحن علنی مجلس عواقب رفتن پرونده یک کشور به شورای امنیت سازمان ملل را شرح داد. آن روز احمد توکلی در کاغذی سفید با خودکار سبز نوشت: کاظم آقا! شما امروز مرعوب شیاطین شدید و سعی کردید مجلس را هم مرعوب استکبار کنید.
لاریجانی و کمیسیون امنیت ملی با دیدارهایی با مقامات نخست کشوری، اما ماجرا را آنقدر پیگیری کردند تا سال ۹۱ دیدارهایی در سطح کارشناسی در مسقط انجام شد. با انتخابات ریاست جمهوری ۹۲، ظریف پرونده هستهای را به سرانجام برجام رساند. آنطور که اعضای مذاکره کننده تیم هستهای میگویند، نقش جلالی در پشت پرده این پرونده «تاثیرگذار» بوده است.
۹۴
برجام، مهر پایان مذاکرات هستهای شد و قرار شد مجلس با تاسیس کمیسیونی ویژه، کلیات برجام را بررسی و به آن رای بدهد. کمیسیون در غیاب کاظم جلالی در زمانی که او در سفر پاکستان بود، تاسیس شد در نهایت، نتیجه فراکسیون رهروان به پایداری ۸ به ۷ شد، اما با خیانت نقوی حسینی نتیجه به نفع پایداریها چرخش کرد و زاکانی به عنوان ریاست کمیسیون ویژه برجام کار را پیگیری نمود. کار به سرانجام نمیرسید و تعلل میشد، در نهایت جلالی سه روز خود را در مرکز پژوهشها حبس کرد و کلیات طرح را نوشت. کلیات در کمیسیون رای نیاورد و کار به زد وخورد فیزیکی کشیده شد، در نهایت با قهر چند عضو پایداری، کلیات طرح در جلسه خصوصی تایید شد و بعد رهبری به دو بند آن ایراد گرفت، دو ایراد تصحیح شد و در صحن طرح شد و رای آورد.