استفاده مجدد عراقی ها از نام مجعول برای خلیج فارس
وزارت کشورعراق ۱۲ روز پیش(مورخ 20 اکتبر 2014 برابر با 28 مهرماه) نامه ای با امضای«محمدالحسین خزرجی» مدیرکل اموراقامات این وزارتخانه خطاب به مدیرثبت احوال کل استانهای عراق ارسال کرده با این موضوع که درایام محرم زوار کشورهای ایرانی و برخی کشورهای عربی از تسهیلاتی برای دریافت ویزا و ورود به خاک عراق برخوردارند که بتوانند به طورقانونی به زیارت عتبات عالیات و اماکن متبرکه بروند. اما نقطه مبهم این ماجرا استفاده از واژه«دول الخلیج الع ر ب ی» در متن این نامه رسمی بوده است. البته این اولین بار نبود که مسئولان عراق از واژه خلیج ع ر ب ی استفاده می کنند. هفدهم مهرماه نیز عبدالحسین عبطان وزیر ورزش و جوانان عراق درنشست خبری خود درتهران درحضور گودرزی وزیر ورزش و معاونانش از واژه«خلیج ع ر ب ی» استفاده کرد.
به گزارش سحام، در واکنش به این موضوع صالح جوکارعضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت:«اگر این نامه واقعاَ وجود داشته باشد بی شک قابل پیگیری است، چون طبق اسناد و مدارک کافی و طبق کنوانسیونهای مختلف نام خلیج فارس تثبیت شده است و این کار برخلاف موازین بین المللی است.» جوکار درپاسخ به این سوال که این کار به نوعی ناسپاسی عراق درقبال ایران نیست عنوان کرد:«قبول دارم و به همین خاطرهم باید موضوع از جانب وزارت خارجه پیگیری شود و ما حتماَ در کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره این موضوع در جلساتمان صحبت خواهیم کرد.» جوکار خواست تا تصویری از این نامه به دفتر او ارسال شود.
حسن کاظمی قمی نخستین سفیر ایران دربغداد پس از سقوط صدام می گوید:«وزارت کشور درایامی مثل ماه محرم که تعداد زائران برای زیارت عتبات عالیات زیاد می شود تسهیلاتی را دراختیار زوار قرار می دهد که بتوانند درفرودگاه نجف یا مرز مهران ورودی به مناطق زیارتی را دریافت کنند. چون حجم درخواست کنندگان ویزا آنقدر زیاد است که سفارت فرصت رسیدگی به آن را نخواهد داشت بنابراین این قبیل تسهیلات فراهم می شود. اما اینکه دراین نامه به جای خلیج فارس از عنوان مجعول آن استفاده شده باید توجه کرد که گاهی در مکاتبات نوشته می شود دول الخلیج العربیه که معنای آن دول عربی حاشیه خلیج است اما وقتی نوشته می شود دول الخلیج العربی به معنای کشورهای حاشیه خلیج ع رب ی است.»
وی درادامه گفت:«البته بهتراست این موضوعات با وزارت خارجه مطرح شود. چون به لحاظ حقوقی و عرف دیپلماتیک پیگیری آن با وزارت خارجه است اما درشرایطی که ایران تمام قد پشت عراق است و قشونی از ما آنجا درحمایت از دولت و مرم این کشور درمقابل تروریستهای داعش ایستادگی کرده و بغداد را نگه داشته اند وجود این قبیل موضوعات زیاد منطقی نیست.»
او افزود:«آقای جعفری نخست وزیرعراق از دوستان خوب من است؛ دیگر مسولان رده بالای عراق هم همینطور اما فراموش نکنیم که شرایط امروزعراق به نحوی است که نمی شود توقع داشت تمام ردهها در سازمانها و وزارتخانههای آن یکپارچه عمل کنند، گرچه این موضوع باید از طریق وزارت خارجه پیگیری و تصحیح شود.»
قرارداد ایران با عراق برای تامین امنیت زائران
در هفتههای گذشته با نزدیک شد ایام محرم ایران بارها از زائران خواسته تا به صورت فردی یا غیرقانونی به عراق سفر نکنند. بحران امنیتی دراین کشور سبب شده تا نه تنها مسافرین خارجی بلکه امنیت شهروندان این کشور نیز به خطر افتد. در روزهای گذشته داعشیها دهها زن و مرد شیعه و سنی را در شهرهای مختلف این کشور قتل عام یا زنده به گور کرده اند.
دراین باره محسن نظافتی، مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت از تامین اقدامات امنیتی برای زائران عتبات عالیات خبر داد و گفت:«امنیت کاروانهایی که خارج از سازمان حج به صورت آزاد اعزام می شوند تامین نخواهد شد و جان این افراد درخطر است.» به گفته این مسئول قرارداد تامین امنیت کاروانهای زیارتی با مسئولان عراقی منعقد شده، به طوریکه اتوبوس زائران با نیروهای امنیتی اسکورت می شود و همچنین ایستگاههایی خاصی در بین راه برای زائران درنظر گرفته شده است.